טיפול משפחתי

מדוע צריך טיפול משפחתי?

המשפחה היא אחת המסגרות המשמעותיות ביותר הן בחיי הילד והן בחיי האדם הבוגר. המשפחה יכולה להיות כוח גדול ומרכזי בהתמודדות עם קשיים אך היא גם  מקור לקונפליקטים, תסכולים ואכזבות.

בחיי השגרה המשפחה מתמודדת עם עומס גדול של מטלות מורכבות, המשפיעות על התא המשפחתי כולו. בכל משפחה יש את האווירה המשפחתית, את הערכים המשפחתיים ואת דפוסי התקשורת המיוחדים רק לה. הדפוסים שמייחדים את התא המשפחתי עלולים ליצור גם קונפליקטים וקשיים בין אישיים שעשויים לפגוע הן בתפקוד התא המשפחתי והן בתפקודו של כל אחד מבני המשפחה. הטיפול המשפחתי יכול להביא את המשפחה כולה לתפקוד טוב כיחידה אשר ישפיע באופן חיובי על תפקוד החברים בה. 

גישת הטיפול

גישת הטיפול המשפחתי מבוססת על   ה- Individual Psychology  שפיתח אלפרד אדלר, והמושתתת על עקרונות וערכים של פסיכולוגיה הומניסטית חיובית ומערכתית חברתית. תורת האישיות והתרפיה מתבוננת באדם בהשקפה הוליסטית, כאדם יצירתי בעל יכולת בחירה, שנע לעבר מטרות שונות בחייו בהתייחסות סובייקטיבית למציאות.

בטיפול המשפחתי נוגעים ומטפלים בהיבטים הסובייקטיביים של כל אחד מבני המשפחה ביחס לכל המערכת המשפחתית המתפקדת. המוטו הנו – כולם בסירה אחת – כולם פועלים לטובת המשפחה. 

התהליך הטיפולי

טיפול משפחתי כולל את המשפחה כולה או חלק מחבריה. הטיפול ממוקד בגיוס חברי המשפחה להתמודדות עם קשיים ופתרון בעיות המקשות על המשפחה כולה או על חלק מחבריה, וממוקד בהשגת המטרות אשר הוצבו ע"י המשפחה והמטפלת.

הטיפול המשפחתי מתמקד בכוחות החיובים של המשפחה מתוך האמונה שהמשפחה היא מערכת תמיכה-רגשית ותפקודית בעלת עצמה רבה, ושהתפקוד של הפרט במשפחה שזור בתוך התפקוד המשפחתי הכללי. 

יחד נצא למסע מחזק ומצמיח

למי מתאים טיפול משפחתי?

טיפול משפחתי עשוי לעזור ולהקל על בני המשפחה הן בהתמודדות עם משברים ומצבים אקוטיים והן בהתמודדות עם קשיים כרוניים:

  • תקופות של שינוי: 
    הריון, פרישה מהעבודה, הגירה וכן הלאה.

  • גישור בגירושין:
     עזרה ביישוב מחלוקות סביב משמורת ילדים, חלוקת רכוש וכד'. 

  • תא משפחתי חדש:
     התמודדות עם הקמת תא משפחתי חדש הכולל ילדים מנישואין קודמים.

  • תקופות משבר: 
    בעיות כלכליות, אובדן, פריצת מחלות פיסיות או נפשיות, בגידה וכן הלאה. 

  • קשיים עם ילדים ובני נוער:
    התמודדות עם קשיים שחווים ילדים ומתבגרים, הצבת גבולות, מריבות בין אחים וכן הלאה.

  • בעיות כרוניות במשפחה:
     אלימות,שימוש באלכוהול, התמודדות עם מחלות כרוניות, יחסי חמות כלות, קשר בין הורים מבוגרים ולילדים בוגרים וכן הלאה.